понедельник, 10 октября 2016 г.



МОН просить школи і ВНЗ популяризувати українську


Міністерство освіти і науки звернуло увагу регіональних департаментів освіти і науки та навчальних закладів на невиконанні у повному обсязі мовного законодавства України у частині застосування державної мови. Про це йдеться у листі МОН, що підписаний міністром освіти Лілією Гриневич.

Зокрема, у МОН підкреслюють, що про факти невиконання мовного законодавства свідчать звернення представників громадських організацій і громадян.

У відомстві роз'яснюють, що у робочий час в навчальних закладах з навчанням українською мовою науково-педагогічними, педагогічними працівниками та іншим персоналом має використовуватись українська мова, а у навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин поряд з українською мовою - також мова, якою здійснюється навчально-виховний процес у цьому закладі.

«Крім того, з метою розширення сфери застосування державної мови в сфері освіти та інших сферах суспільного життя рекомендуємо посилити роботу з популяризації української мови в учнівському, студентському та педагогічному середовищі, залучаючи дітей та молодь до участі в різноманітних навчально-виховних та культурно-просвітницьких заходах, а також, за необхідності, забезпечити підвищення рівня володіння державною мовою науково-педагогічними та педагогічними працівниками», - наголосили у Міністерстві освіти і науки.

Як відомо, наприкінці вересня Міністерство освіти доручило працівникам відомства під час виконання службових обов’язків при спілкуванні із громадянами вживати виключно державну мову.