среда, 24 февраля 2016 г.




ЗБІРНИК ДИКТАНТІВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ДПА

 У 9 КЛАСІ

http://osvita.ua/school/50434/Збірник диктантів

пятница, 19 февраля 2016 г.

Обніміться ж, брати мої.
                                                               Молю вас, благаю!
Т.Шевченко   


   У кожного народу є знакові постаті: у німців - Гете, у поляків - Міцкевич, а у нас, українців, - Шевченко. З метою вшанування пам'яті Тараса Григоровича Шевченка, виявлення кращих виконавців літературної спадщини Великого Кобзаря, примноження інтелектуального потенціалу України, пошуку й підтримки обдарованої учнівської молоді щороку проводиться конкурс читців поезій «Тарасовими шляхами».
 От і  сьогодні ,  19 лютого 2016 року , на передодні Міжнародного дня рідної мови ,  на базі Новосанжарського НВК було проведено районний конкурс читців  «Тарасовими шляхами». У ньому взяли участь  4 учні нашої школи : Чуйко Владислава, Ріг Богдан , Гавриленко Ольга , Бугайов Богдан
   Переможцями стали:
молодша вікова групаЧуйко Владислава , учениця 7 класу;
старша вікова група – Бугайов Богдан , учень 11 класу;
 почесне ІІІ місце виборов учень 8 класу Ріг Богдан
  Слід відмітити, що виступи всіх конкурсантів були добре підготовлені, мали досить високий художній рівень. Виконавці проявляли свою індивідуальність, яскраво передавали емоції Шевченкових поезій та творів про поета.
ВІТАЮ ПЕРЕМОЖЦІВ ТА УЧАСНИКІВ !


вторник, 16 февраля 2016 г.

17 лютого - День спонтанного прояву доброти

                                         Творіть добро і лихо не спочине.
                                     Творіть добро, бо має бути так —
                                      Якщо ти добра від душі людина —
                                    Добро добром повернеться хоч як...

Є красива легенда, що коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитинки янгола-охоронця. Уві сні янгол цілує дитя тричі: у чоло — аби воно зростало розумним; у личко — щоб було красивим та у серце — аби здоров'я, любов та доброта поселилися у його тілі і душі. А наскільки збережеться у серці доброта впродовж життя, залежить від кожного з нас...
 Читаємо у тлумачному словнику:
Добро — усе позитивне у житті людей, що відповідає їх інтересам, бажанням, мріям.
Доброта — чутливе, дружнє ставлення до людей. Привітність, ласка, прихильність.
Творити добро щодня — велика справа. «Добро — це вічна, найвища мета нашого життя», — писав видатний російський письменник Лев Толстой. Навіть існує свято, присвячене добру. За ініціативою благодійних організацій з усього світу 17 лютого відзначається День спонтанного прояву доброти (англ. Random Acts of Kindness Day). У цей день стартують благодійні програми, проходять чисельні акції, флеш-моби, метою яких є нагадати людству про значення Добра у нашому житті, силу Світла на кожному кроці, важливість таких, на перший погляд, елементарних речей, як подяка, посмішка, підтримка гарним словом. Кожному з нас важливо усвідомлювати, що та людина, яка творить добро — щаслива людина. Вона розуміє свою причетність до всіх подій, які відбуваються у житті, тому що збагачує це життя добрими вчинками і корисними справами.
                                      Заповіді доброти

Бути добримце забути про себе самого, щоб думати за інших.
Бути добрим – це пробачати, пам’ятаючи, що слабкість людська є сильніша від злості.
Бути добрим – це мати милосердя для слабкості інших людей і пам’ятати, що ми не є кращими від інших, навіть в їхніх ситуаціях ми були б, може, ще гірші.
Бути добримце закрити очі на прояви невдячності.
Бути добримце давати навіть тоді, коли нічого не отримуємо, посміхаючись до тих, які нас не розуміють, навіть недооцінюючи нашої доброти.
Бути добримце вчинити зі свого життя дар для інших, навіть лучити з працею кожного дня клопоти ближніх.
Бути добримце приглушити біль власного серця і посміхатися завжди.
Бути добримце погодитися на те , що чим більше будемо давати, тим більше від нас будуть очікувати.
Бути добрим – це згодитися на те, що не затримуємо нічого для себе, за винятком радості, яка випливає з чистого сумління.
Бути добрим – це визнати у великій простоті, що правдиво добрим є тільки БОГ.
 Доброта, милосердя творилися людством протягом сторіч для того, щоб усім було легше жити, спілкуватися одне з одним, щоб це спілкування приносило втіху. Ще здавна люди прагнули добра і ненавиділи зло. Цю думку вони відображали у приказках і прислів'ях, які передаються з покоління в покоління.

Людина починається з добра.
Хто людям добра бажає, той і собі має.
Вчися робити добро, тоді погане на розум не прийде.
Все добре переймай, а злого уникай.
Життя дано людині на добрі справи.
Не одежа красить людину, а добрі справи.
Доброму всюди добре.
Добра багато не буває.
До доброї криниці стежка утоптана.
Часок у добрі побудеш — все горе забудеш.


Для України День спонтанного прояву доброти — зовсім нове свято. Але вже існують традиції святкування. У багатьох містах проходить акція «Епідемія Доброти». Волонтери — «посланці доброти» — вчать пересічних громадян добру своїми ж вчинками, тобто заражають і водночас заряджають добром: проводять уроки доброти у школах і садочках, закликають людей бути толерантними і чуйними один до одного, розповсюджують радість і позитив. І з кожним роком таких людей — янголів Добра — стає все більше. Найвища наука життя — мудрість, а найвища мудрість — бути добрим. Добра багато не буває! Тож давайте творити ДОБРО! І ВСЕ в нас БУДЕ ДОБРЕ!!!

 Пропоную як слід підготуватися до завтрашнього свята і приготувати (як мінімум) посмішки й добрі слова для всіх оточуючих 




четверг, 11 февраля 2016 г.



Як буде проведено шкільні іспити у 2016 році

Міністерством освіти і науки затверджено орієнтовні вимоги до проведення державної підсумкової атестації учнів у системі загальної середньої освіти у 2015/16 навчальному році, якими визначено зміст і особливості проведення шкільних іспитів у цьому навчальному році. Відповідний наказ підписано міністром освіти Сергієм Квітом.

 Документом визначено, що шкільні іспити учнів 4-х класів відбудуться з 12 по 21 травня з трьох предметів: української мови, літературного читання та математики.

 Учні 9-х класів з 1 по 8 червня складуть іспити з української мови, математики та предмета за вибором навчального закладу.

 У 2016 році державна підсумкова атестація учнів 11-х класів є обов’язковою з трьох навчальних предметів для всіх випускників. 5 травня у пунктах проведення ЗНО відбудеться тестування з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання. 11 травня та 13 травня у пунктах ЗНО будуть проведенні тестування з математики та історії України.

 20 травня у навчальних закладах, за завданнями Міністерства освіти і науки України, відбудеться іспит з іноземної мови.

 Увага! Результати зовнішнього незалежного оцінювання будуть зараховані як результат державної підсумкової атестації за курс повної загальної середньої освіти для всіх випускників старшої школи. ДПА у формі ЗНО буде проводитися як під час основної, так і під час додаткової сесій ЗНО.

 У випадку, якщо випускник складатиме ЗНО і з математики, і з історії - до атестата вноситься оцінка за ДПА з того предмета, який він указав при реєстрації на ЗНО. При реєстрації для участі в ЗНО випускник може обрати лише один з цих двох предметів для зарахування результату ЗНО як оцінки за ДПА.

 Тестові бали, що отримають випускники в ході тестування, будуть переведені в оцінки за шкалою 1-12 балів.

 Випускники, роботу яких над тестом буде припинено достроково внаслідок порушення процедури проходження ЗНО, отримають нуль тестових балів, що відповідно дорівнюватиме одному балу за ДПА.

 Наказом міністерства також визначено вимоги до змісту та оцінювання підсумкових контрольних робіт державної підсумкової атестації у початковій школі.

 Також документом докладно визначено зміст та особливості проведення державної підсумкової атестації в основній школі з української мови, математики, іноземних мов, історії, географії, біології, хімії, фізики, інформатики, правознавства тощо.