среда, 25 ноября 2015 г.

Єдиний скарб у тебе – рідна мова …
                                  Слова росли із грунту, мов жита.
                                                                         Добірним зерном колосилась мова.
                                                                       Вона як хліб. Вона мені свята.
                                                                                                                                   
                                                                                                                                     Ліна Костенко

Підведено підсумки ІІ етапу  конкурсу
знавців української мови ім.Петра Яцика

   25  листопада на базі Новосанжарського НВК було підведено підсумки ІІ етапу конкурсу знавців української мови ім..Петра Яцика .Команда учнів нашої школи показала добрий результат . Переможцями стали:
Зубань Каріна , 3 клас, ІІІ місце
  Павелко Руслана , 5 клас, ІІІ місце
   Лимар Катерина , 7 клас , ІІ місце
        Пилипенко Наталія ,8 клас, ІІІ місце
Лимар Наталія , 9 клас, ІІ місце
    Степаненко Інна , 10 клас, ІІІ місце

Вітаємо юних знавців рідної мови!

среда, 18 ноября 2015 г.

Мої учні – моя гордість
Підведено підсумки ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури



       14 листопада 2015 року на базі Новосанжарського НВК проходив ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури.Учні
нашої школи показали добрий результат і належний рівень підготовки з предмету.
      Хочу привітати переможців і побажати в подальшому ще кращих результатів і підкорення найскладніших  вершин !

ІІ місце – Лимар Катерина , 7 клас
    ІІ місце – Пилипенко Наталія , 8 клас
                                        ІІІ місце – Лимар Наталія , 9 клас
ІІІ місце – Олешко Каріна , 10 клас


четверг, 12 ноября 2015 г.

                                   




Як Україна переходитиме на 12-річну школу

Міністерством освіти і науки надано додаткові роз’яснення щодо нових рівнів повної загальної середньої освіти та строків їх запровадження, після прийняття нового Закону "Про освіту".

 Зокрема, законопроект "Про освіту", над яким зараз працює Міністерство освіти і науки, передбачає наступні рівні повної загальної середньої освіти:
початковий – 4 роки навчання;
базовий (основна школа) – 5 років;
старша профільна школа – 3 роки.

Законопроектом передбачено, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти розпочнеться:
для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року;
для базової середньої освіти – з 1 вересня 2022 року;
для профільної середньої освіти – з 1 вересня 2019 року.

                                         Як Україна переходитиме на 12-річну школу
                                               


                        ЗНО для учнів 9-х класів запровадять лише після реформи

Після закінчення 9-ти класів учні складатимуть тести зовнішнього незалежного оцінювання та продовжуватимуть навчання або за професійним, або за загальноосвітнім (за профілем) напрямом. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки.

 Разом з тим, у відомстві наголошують, що ці нововведення вступлять в силу лише після прийняття законопроекту «Про освіту».

 «Міністерство освіти і науки України ще раз наголошує, що ця норма вступить в дію, лише тоді, коли новий Закон «Про освіту» буде прийнятий Верховною Радою України», - йдеться у повідомленні МОН.


понедельник, 9 ноября 2015 г.

  Диктант національної єдності


     9 литопада 2015 року, у  День української писемності та мови ,    відбувся диктант національної єдності . Це   ювілейний, вже п’ятнадцятий диктант ,  і  він вперше  має статус міжнародного .Цьогоріч  його  централізовано писали  українці в Австралії, Китаї, Польщі. Текст  диктанту можна було  не лише слухати по радіомовленню , а  до ініціативи долучився і UΛ:Перший  .
       Учні та вчителі Нехворощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів  долучилися до Всеукраїнської акції, спрямованої на підвищення грамотності серед населення ,  піднесення престижу української мови та літератури у молодого покоління. Сподіваємося, що усі  гідно впоралися і диктант написали лише  «на відмінно»!
                                                                                         


пятница, 6 ноября 2015 г.


Додаток до наказу МОН № 1121 від 1 жовтня 2014 року "Про програми зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти

 Програма ЗНО з української мови та літератури 2016 року


Програма зовнішнього незалежного оцінювання досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти з української мови та літератури, що є конкурсним предметом при вступі до вищих навчальних закладів за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти.





МОВА
Як  парость  виноградної  лози,
Плекайте  мову.  Пильно  й  ненастанно
Політь  бур'ян.  Чистіша  від  сльози
Вона  хай  буде.  Вірно  і  слухняно
Нехай  вона  щоразу  служить  вам,
Хоч  і  живе  своїм  живим  життям.

Прислухайтесь,  як  океан  співає  —
Народ  говорить.  І  любов,  і  гнів
У  тому  гомоні  морськім.  Немає
Мудріших,  ніж  народ,  учителів;

У  нього  кожне  слово  —  це  перлина,
Це  праця,  це  натхнення,  це  людина.

Не  бійтесь  заглядати  у  словник:

Це  пишний  яр,  а  не  сумне  провалля;

Збирайте,  як  розумний  садівник,
Достиглий  овоч  у  Грінченка  й  Даля,
Не  майте  гніву  до  моїх  порад
І  не  лінуйтесь  доглядать  свій  сад.

Максим Рильський  Квiтень,  1956  р. 




9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.
За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.
У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: в Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляють майже 45 мільйонів людей і вона належить до найпоширеніших мов світу.
Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім’ї. Про це свідчать і архаїзми, і деякі фонетичні та морфологічні ознаки, які зберегла наша мова протягом століть.
Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника…
Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби.
Кілька століть нас привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, що сягає глибокої давнини і налічує багато тисячоліть.
Давніший із літописів, який дійшов до нас, був написаний у 1377 році на пергаменті – вичиненій телячій шкірі. Він носить назву Лаврентіївського, за іменем монаха-переписувача Лаврентія. Зокрема до цього списку входить “Повість врем’яних літ” (або “Повість минулих літ”), написаний на початку XII століття.
Автором “Повісті” вважається монах Києво-Печерського монастиря Преподобний Нестор-літописець (близько 1050 – 1114 рр.). Також його перу належать житія святих…
Преподобний Нестор працював до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.