пятница, 29 апреля 2016 г.


Розмалював яєчко хитрий візерунок, І писанка прикрасила святковий стіл, Святкові передзвони розбудили землю, І дух святковий охопив усе навкіл! Сьогодні в кожен дім прийшло спасіння, І ласка Божа сходить нам з небес, Сьогодні Україна прославляє Бога: Христос Воскрес!Воістину Воскрес!                   





Шановні відвідувачі блогу!

Прийміть щирі привітання з Великоднем!

 Нехай у  цей світлий день Христового Воскресіння
 У Ваші родини завітає світла радість,
 У  кожного нехай буде відчуття душевного миру та свята!
Христос Воскрес!

среда, 27 апреля 2016 г.

Як написати власне висловлення на ЗНО

Успішне виконання тесту ЗНО з української мови та літератури, окрім вдалого виконання тестових завдань, залежить від уміння учасника тестування правильно написати відкрите тестове завдання з розгорнутою відповіддю у вигляді власного висловлення. Освіта.ua

пятница, 22 апреля 2016 г.



Експрес-уроки української мови Олександра Авраменка



ДЕНЬ  ЗЕМЛІ


Наш світ – крихкий, а ми його не бережемо. Що ми залишимо нашим дітям?Безплідні поля, забруднені моря, вирубані ліси? Так давайте збережемо все це, щоб не тільки наші діти, а й онуки побачили всю красу нашого Світу, нашої Землі!
Про це співає неперевершений Майкл Джексон у своїй знаменитій Пісні Землі.
Передивіться цей відеоролик і задумайтесь про нашу планету — цей неоціненний скарб, подарований нам природою!!!

четверг, 7 апреля 2016 г.



Завдання ПЗНО з української мови з коментарями





Благовіщення Пресвятої Богородиці

"Сьогодні спасіння нашого початок 
 і від віку таїнства явлення: 
 Син Божий сином Діви, 
 і Гавриїл благодать благовістить. 
 Тим же і ми з ним Богородиці кликали: 
 радуйся, Благодатна, Господь з Тобою ". 

 Тропар Благовіщення Пресвятої Богородиці 

 7 квітня - день Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з 12 головних (двунадесятих) свят у православному календарі. Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка. У цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив їй про прийдешнє народження Ісуса Христа - Сина Божого і Спасителя світу. 

 До 14 років Пресвята Діва виховувалася в храмі, а потім, за законом, повинна була залишити храм, як повнолітня, і або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати Її заміж, але Марія оголосила їм про свою обіцянку Богові - залишитися назавжди Дівою. Тоді священики заручили Її далекому родичу, вісімдесятирічному старцю Йосипу, щоб він піклувався про Неї і охороняв Її дівування. Живучи в Галілейському місті Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі. 

 Через чотири місяці по зарученні, Ангел явився Марії, коли Вона читала Священне Писання і , ввійшовши до неї, сказав: "Радуйся Благодатна! (тобто сповнена благодаті Божої - дарів Святого Духа). Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками". Архангел Гавриїл сповістив Їй, що Вона знайшла найбільшу благодать у Бога - бути Матір'ю Сина Божого. 

 Марія в подиві запитала Ангела, як може народитися син у тієї, яка не знає чоловіка. І тоді Архангел відкрив Їй істину, яку він приніс від Всемогутнього Бога: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе; тому й святе наречеться Сином Божим». Зрозумівши волю Божу і цілком віддаючи Себе їй, Пресвята Діва відповідала: «Я раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм». 

 Благовіщення - зачаття Ісуса Христа. Дією благодаті Божої в лоні Марії розпочалася нова людського життя. Християни знають закони біології, тому й говорять про Диво. Диво полягає не стільки в тому, що Діва, що не знала чоловіка, почала виношувати дитину, але, що сам Бог ототожнив Себе з цією дитиною і з усім, що відбудеться в Його житті. Бог не просто вселяється в Діву. Через архангела Гавриїла Вседержитель, Владика і Господь просить згоди Марії. І тільки після її згоди, Слово стає плоттю. 

 З цього моменту починається євангельська історія. Попереду - Народження Христа, втеча в Єгипет, спокуси в пустелі і зцілення одержимих, Таємна Вечеря і арешт, Розп'яття і Воскресіння - Великдень ...
На іконах Богородиці зображується три зірки - на плечах і на головному покриві Пресвятої Діви. Зірки символізують дівоцтво, зберігається Їй до Різдва, в Різдві і після Різдва Христового. Разом з тим, в Євангелії є згадка про братів Христових - так, за стародавньою традицією, називали дітей Йосипа, який був одружений раніше і мав дітей у попередньому шлюбі. 

 У стародавніх християн свято Благовіщення носив різні найменування: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок спокутування, Благовіщення Ангела Марії, і лише в VII столітті йому на Сході і Заході було присвоєно назву "Благовіщення Пресвятої Богородиці". Свято буває в дні Великого посту або Світлої седмиці. 

 Птахи у свято Благовіщення 
 У чужині свято спостерігаю 
 Рідний звичай старовини: 
 На волю пташку випускаю 
 При світлому святі весни. 
 Я став доступний утешенье; 
 За що на Бога мені нарікати, 
 Коли хоч одному творіння 
 Я міг свободу дарувати! 

 А. С. Пушкін "Пташка" 

 У день Благовіщення, з давньої російської традиції, після Літургії у Благовіщенському соборі Кремля Патріарх, духівництво й діти випускають на волю птахів. Цей звичай був відроджений в 1995 році і тепер відбувається в багатьох храмах. 

 По слову Святійшого Патріарха Алексія II, ця сповнена глибокого змісту традиція "символізує, що птахи вже не в клітці, а на волі, нагадує, що і в нашій вільній волі - пошук Царства Божого ". 

 У дореволюційній Росії перед Благовіщенням птахів купували на Охотному ряду. Тепер в день свята Благовіщення над соборами Кремля злітають голуби, вирощені Федерацією спортивного голубівництва. 

 Стартова швидкість такого спортивного голуба - 175 кілометрів на годину. Трохи покружлявши над Соборній площею, голубина зграя швидко розчиняється в небі. Там птахи розбивається на групи, кожна з яких повертається в свій розплідник, розташований в Москві або Підмосков'ї. 

 Крім голубів, Алексій II зазвичай випускав на волю і сім власних птахів - синичок. 

 Валерій Брюсов 
 Благовіщення 

 Ти була єдина від нас, 
 Днем Твоєї мрією володіла пряжа, 
 Але до Тебе , святий, у вечірній час 
 Приступила ангельська варта. 

 Про цариця всіх мирських цариць, 
 Діва, пророк. 
 Гавриїл, увійшовши, схилився ниць 
 Перед Тобою в смиренні глибокому. 

 внємля непостіжное розуму, 
 Ти покірно опустила очі. 
 Буди Мені за словом твоїм, 
 Свят! Свят! Свят! твій голос, про пророче.